marți, 17 august 2010

Pro sau contra recoltării de celule stem?

Ați făcut sau veți face recoltarea de celule stem pentru copiii voștri? Care au fost argumentele care v-au convins să o faceți sau, dimpotrivă, să spuneți pas?

9 comentarii:

Butterfree spunea...

eu voi face pt ca nu vreau sa ma gandesc cum ar putea fi sa aiba nevoie la un moment dat in viata, sa stiu ca as fi putut sa o fac si n-am facut-o! e un fel de better to be safe than sorry.

Ambasadoarea spunea...

Asa e, normal, eu insa as fi vrut ca nu asta sa fie argumentul suprem, desi... ce e mai sus de-atat?...

Anonim spunea...

elEna sunt, nu pot sa ma log-ez.
Eu nu sunt nici pro nici contra, dar n-am recoltat nimic. Si n-am sa recoltez nici in alte sarcini. "cu frica manipulezi cel mai bine", asta stie industria pharma, si o aplica, mai bine decat noi toti. Aaaa, si asigurarile fac acelasi lucru... de-aia nu am nici o asuigurare de nici un fel, inafara de alea obligatorii...

Sunt de acord sa faci TOT posibilul pentru sanatatea lui. Dar nu sunt de acord ca din acest fapt sa se faca altii milionari, iar eu sa ma duc ca fraiera la munca, sa ii tin pe ei in scaune calde si vacante de lux.

Evergreen spunea...

Eu sunt pro. Nu am multe argumente. Unul singur e cel mai concret: daca va fi vreodata nevoie (sper sa nu) sa-i pot salva viata.

Altceva? Nu stiu...

Nu costa mult. Nu as vrea sa nu ma bucur de evolutia medicinei. Pana la urma e un pas inainte si avem o sansa pentru sanatatea copiilor nostri.

Ambasadoarea spunea...

Elena, inteleg si punctul asta de vedere, ba mai mult, cochetez cu unele dintre ideile "contra", dar adevarul e ca nu sunt convinsa, chestia asta cu recoltarea are ceva ce nu ma convinge. Desi n-au legatura, as pune-o pe aceeasi lista cu dublu/triplu test. Niste inutilitati. Dar daca n-o fi chiar asa?:)

Evergreen, eu cu cat citesc mai multe despre asta, cu atat ma indepartez mai mult de idee. Cred ca voi spune pas, decizie instinctiva mai degraba. Sau nu stiu, mai vedem.

femeia fericita spunea...

Tu fa cum crezi ca e bine. Normal ca daca n-o faci si Doamne fereste puiul o sa aiba nevoie de asa ceva, n-o sa ti-o ierti niciodata...

Si e normal ca recoltarea asta sa nu fie chiar un cacat, ca doar nu pot astia sa vanda chiar aer gol si sa-ti zica "vai ce sanatos e..." ceva bun va avea, nu zic. Eu zic sa vedem statisticile. Cati copii au nevoie de asa ceva? Pai am mai mari sanse sa-mi moara de... cadere de la etaj, sau sa fie lovit de traznet, decat sa fie necesara o astfel de interventie...

Insa ideea mea e ca nu-ti poti ocroti puiul de toate ce o sa vina asupra lui. (Si poate e bine asa, ca l-am face handicapat de la bun inceput cu "nu-l las sa se arda", "nu-l las sa se dea pe bicicleta ca poate cade..." etc.). Cu ideea: ce trebuie sa vina, oricum vine (si e spre BINELE MEU SI AL PUIULUI), indiferent daca mi-e frica sau nu, am lasat balta toate fricile in timpul sarcinii trecute si a celei prezente... Fac ce pot, pentru el, pentru mine, pentru noi. Dar chestii de gen asigurari impotriva unghiului de aterizare al OZN-urilor, sincer, nu.

Eu nu zic ca parerea mea e buna, ca trebuie preluata. Dar stiu ca creierul de mama, asa cum face frici, asa le si fugareste...si ia deciziile cele mai bune in cel mai scurt timp.

Te imbratisez si-ti tin pumnii. Alegerea ta e cea mai buna, indiferent care e!

Ambasadoarea spunea...

Elena, eu m-am gandit asa: daca o sa fie cazul, o sa gasesc eu si tot neamul meu niste diavoli carora sa ne vindem si sufletele pt a-mi salva copilul. Si nu aleg recoltarea nu pt ca n-as crede ca e benefica (ar trebui sa fiu cretina sa afirm asa ceva), ci dintr-o ratiune intima simpla: nu simt ca trebuie s-o fac. Adica pot sa renunt la ideea asta fara nici o strangere de inima, iar asta pt mine e suficient ca sa cred ca iau o decizie buna. Oricat de ciudat ar suna pt altii. In acelasi timp, am si suficient timp sa ma razgandesc, oricand poate interveni ceva care sa-mi intoarca decizia pe dos:)

Asta as vrea sa stiu si eu, care sunt sansele exacte, reale ca un copil (din cati) sa sufere de asemenea boli oribile?

Stai asa, cum adica "in timpul sarcinii trecute si celei prezente"? S-a intamplat minunea? Ca daca da, eu ma bucur mult pt voi!

Anonim spunea...

elEna sunt din nou, iar n-am rabdare sa ma log-ez.

Ma gandesc ca te-ai referit in intrebarea ta, la celule stem din cordonul ombilical, sau?

Am gasit multe articole in germana, dar asta mi se pare foarte bine informat: http://www.polsoz.fu-berlin.de/kommwiss/institut/wissenskommunikation/media/dim22.pdf
zice ca ca "in viitor" o sa se faca una si alta, ca o sa se foloseasca impotriva bolii x si y, dar ca, in ziua de azi, inca nik. Pentru ziua de azi si aplicatiile care se fac la ora actula in germania de ex., povestea e treaba de facut bani, pe seama parintilor infricosati, nu de salvat vieti. Ca fapt divers, pt. leucemie de ex., nu se pot folosi deloc celulele recoltate din cordonul ombilical, pentru ca se comporta exact ca celelalte, cele bolnave. Numai cele de la un donator pot fi utile....

Referitor la statistica, nu vreau sa numesc nimic, pentru ca statisticile de la pharma sunt intotdeauna "cosmetizate"...

Ambasadoarea spunea...

Da, Elena, la ele m-am referit.
Eu din ce am citit am inteles ca sunt peste 70 de boli care pot (repet, POT) fi tratate astfel, urmand evident ca in timp si in urma experimentelor numarul acesta sa creasca (normal, se va evolua in directia asta). Da, si pt bolile din nastere, sangele nu prea e folositor, poarta acelasi boli ca si copilul...
Acum, na, timpul va dovedi daca am luat deciziile potrivite sau nu.