vineri, 25 iulie 2008

Despre relatii

Vasta mea experienta intr-ale amorului, se rezuma la doua tipuri de relatii:

- prima-relatie, acea relatie care nu ne ocoleste pe nici unul, in care invatam ca sarutul nu e doar un schimb inconvenabil de saliva, cand tremuram ca salcia in vant asteptand nerabdatoare telefonul lui, cand fluturii din stomac isi fac de cap asa cum n-o sa-si mai faca niciodata, cand ne imbatam din Cola, cand suntem geloase pe orice vietate din preajma lui, cand faci orice (adica orice!) doar ca sa fii cu el, cand in toate visele tale te vezi mergand la brat cu el (nimeni altul!) si cand... inevitabil se sfarseste, simti si crezi ca viata ta nu va mai avea sens, ca mai fericita ca atunci nu o sa mai fii niciodata si crezi ca n-o sa mai iubesti, ca toate portile implinirii personale iti sunt inchise si zeci de lacate iti blocheaza calea spre fericirea eterna in doi.
- cu toate astea, tarand dupa noi un trecut care pare ca nu vrea sa moara, bantuiti de fantome si cu regretele de rigoare, mergem, unii dintre noi, spre ceea ce se va dovedi a fi, ultima-relatie, fara sa ne mai umplem inutil viata cu incercari nereusite de relatii fade si sfaramatoare. Pacat insa ca nu e o alegere personala. Ultima relatie e cea care te poarta spre casatorie.

Pentru ca am totusi prieteni/amici/cunostinte, iata cum au iesit la iveala si alte tipuri de relatii:
- relatia-pansament, e cea care ne sare in ajutor ori dupa prima-relatie, ori dupa orice relatie pe care am putea-o avea pana ajungem la ultima relatie. E relatia cu efect de vindecare rani vechi, cea care iti ridica moralul si iti creste respectul de sine, pentru ca apoi, intocmai cum te folosesti de un urgo, sa te lepezi de ea cand nu-ti mai e utila;
- relatia-matase e relatia care aduce multumire ambilor parteneri, in care, de obicei, unul domina si celuilalt ii revine, implicit, rolul de supus. Supusul va avea grija sa satisfaca orbeste nevoile dominatorului, va gravita in jurul lui cautand noi forme de a-si multumi partenerul. Dominatorul, in schimb, ii va asigura supusului toate cele necesare, pentru a trai relaxat fara alta grija decat aceea de a-l satisface. E o relatie buna. Recomand, totusi, cursul Cum sa fii sclav si sa nu-ti dai seama, pentru doritori.
- relatia-absorbant, e relatia (hai ca stiti) ce rezulta din uniunea unei persoane normale cu o persoana-absorbant. Caracteristici si efecte vedeti intr-o postare anterioara.
- relatia-platonica, e cea care porneste de la prietenia celor doi, sau dimpotriva, duce acolo; e asezonata cu distractie si momente frumoase, cei doi lasand cateodata impresia ca sunt mai mult frati, decat iubiti. E o relatie solida, pentru ca are capacitatea cameleonica de a fi from time to time orice alt tip de relatie, aducand rutina nu ca pe o povara, ci ca pe un moment de respiro.
- relatia-reincarnabila, e relatia care credeti ca se termina, da toate semnele ca s-a terminat for good, si totusi, eventual, cand esti angajat in alta relatie, net superioara calitativ, isi intinde tentaculele ademenindu-te cu tot ce a fost mai frumos in ea. Relatia asta e o capcana. Nu va fi niciodata altceva decat daunatoare, dar imbracata in haine de sarbatoare.
- relatia-tampon, e relatia care seamana cu cea pansament, dar care nu are intocmai efectele acesteia, ducand spre o continua descrestere a respectului de sine; e relatia care, dupa ce s-a terminat, te intrebi ce-ai cautat in ea. Genul asta de relatie nu face altceva decat sa creasca numarul esecurilor in dragoste, si-ti ofera nenumarate de momente asa nu!
- relatia-caracatita e cea mai sufocanta dintre ele; e cea care te acapareaza cu totul, care iti ingradeste libertatea intr-un mod care te poate flata la inceput, din care poti sa iesi nesifonata, doar daca te tine; partea frumoasa la ea e ca nu ramane mereu o relatie-caracatita, dar depinde de fiecare in parte, daca poate sa ii schimbe cursul sau nu.

Da, oricare dintre tipurile astea de relatii are capacitatea de a se transforma in alta, de a se uni cu alta, ducand la aparitia altor si altor categorii.

Niciun comentariu: