luni, 24 septembrie 2012

1y10m: Prima prietenă și predecesorul lui de ce

Parte din starea mea de bine, când mă opresc o clipă și-mi spun la naiba, nu-mi trebuie nimic, am deja totul!, e când intru în baie, m-arunc în cadă, apa e caldă, durerile de spate încep să cedeze și deodată se-aude o bufnitură, de clanță se-atârnă cineva și-nainte să izbucnesc în râs, Iris năvălește ca un tătar în cameră, are pe față privirea aia obraznico-întrebătoare și zâmbetul de hienă pusă pe prostii. Nu mai pleacă de lângă cadă, râde la mine cu toți colții și ca să nu mă plictisesc aruncă în apă rățușca, broasca, peștele și ce animale mai găsește. De dincolo se-aude râsul lu' ta-su.
Febră. Faringită. Antibiotic. Perpeleala că am ajuns și la asta, resemnarea când am avut certitudinea că avea nevoie de el.
Cere povești înainte de culcare. Și pun'te, fată, și inventează fetițe (despre tițe trebuie să fie toate, rar pomenește de vreun 'at) frumoase cu codițe care-s prietene cu toate animalele și cu toți copiii sau amestecă în una singură Albă ca Zăpada, Scufița Roșie și Degețica, care se termină inevitabil cu și când au obosit, s-au băgat în pat la naaaaani. Întreabă de prinț, intervine cu completări, cere să revin, își amintește ce prostii am spus în alte seri.
Am ajuns acolo, credeam că e departe, dar nu, iată-ne aici: se joacă și stă singură, se dă dimineața jos din pat, se oprește la jucăriile din cutioi, stă acolo cîteva minute bune, le împăștie bine, apoi se mută la alea din sufragerie. 
Se uită la desene sprijinită-n coate ca o babă. Sau stă crăcită pe canapea, se întinde sau se scarpină-n fund, ca un om mare care crede că nu-i văzut:))
Îi e frică de mașini când suntem afară. Și-atunci, ori vrea în bațe, ori fuge împleticindu-se bodogănind nu mațina, nu.
Și-a tras o prietenă, pe Cami, o fetiță tare drăguță, cu 4 zile mai mare și care funcționează la altă viteză decât Iris. De fapt, sunt la poli opuși cu totul: Iris are părul deschis la culoare și ochii albaștri, Cami e brunetă cu ochi negri; Iris vorbește toate alea, Cami nu; Irisului îi ia 2 secole să urce treptele de la tobogan, Cami e deja jos în secunda 2. Nu se joacă împreună, dar se uită una după alta prin parc, Iris o strigă și-i bagă pufuleți pe gât. E chiar amuzant cum o hrănește pe ea și nu bagă și-n gura ei.
Nu-i mai place în parc, în leagăne sau tobogan, se plictisește foarte repede (cu cine-o fi semănând?:p). La plimbare rupe flori din copaci, adună pietre dintr-un loc ca să le abandoneze 5 metri mai încolo, trage de portierele mașinilor și le caută pe-alea care au jucării în geam.
Se joacă cu păpușile, vorbește cu ele ('eeey, păpusica, daga păpusica), le îmbrățișează, le culcă și le învelește.
Îi e silă și frică de muște și furnici. Într-o zi a plâns isteric din cauza a 3 muște pripășite în casa noastră.
Copiii mai mari îl au pe de ce?, ea îl are pe ți a? (ce-i aia?), nu pierde nici o ocazie, dar nici una, să-ntrebe ce-i aia din carte, aia din parc, aia din copac, aia cu care o-mbrac, ce se aude, cine vine, etc, etc.
Cântăm împreună: gărgăriță, riță/ zboară-n poieniță/ și te du la mama ta/ și bea lapte cuuuuuu (și-aici intervine ea) cafeeea :D La fel si cu melc, melc, codobelc.
Îi place să fie lăudată, să i se admire hainele. Are câțiva fani în cartier care parcă au ghicit-o și când îi spun vaaai, dar ce rochiță drăguță ai și ce dresuri și ce codițeee!, se topește de încântare și trage de hainele de pe ea ca să mai zică omu', să nu se oprească!:))
Mbine, nu-mi mai place să dorm cu ea. Luna trecută chiar era ok, acum se cațără în capul meu și se face ghem în creștet, se foiește, behăie, mă strigă, se-atârnă de urechi, dându-mi mie stări de nervi enervante:) De câteva nopți, am băgat iar pătuțul în schemă, n-are nici o spaimă legată de asta, iar pentru că e lipit de pat, doarme când în el, când pe lângă, când în capul meu, când călare pe mine. Ah, n-o pleca ea la grădiniță, nu mă-ntorc io acasă și doooooorm și dooooooorm până tre s-o iau de-acolo? :D

Funny words: tuchi (fructe uscate), goboi (cobori), amină (albină), cunică (furnică),  și-l pune pe o în față la orice, așa că avem: o cac (un cal), o pitsio (un picior), o țac (un fluturaș). E foarte amuzant vorbitul la copii așa mici, noi râdem mereu de ea:))

Niciun comentariu: