duminică, 3 iunie 2012

Calea de mijloc

Mă-sa lu' Iris este nașpa. 
Mă-sa lu' Iris care nu-i dă fetii nici pufuleți, nici parizer în formă de ursuleț (care e clar pentru copii), nici ouă kinder, nici cartofi prăjiți, când ei îi este în mod absolut evident atâta poftă, este nașpa.
Mă-sa lu' Iris ar trebui să-și scoată fluturii din cap și să aterizeze cu picioarele pe pământ, copiii nu se fac mari și deștepți dacă-s aburiți cu legume și cu ciudățenia asta, avocado.
Mă-sa lu' Iris își bate joc de ea cu terciul ăla din fulgi de ovăz, mâncare fără sare și uită că noi n-am fost crescuți așa.
Mă-sa lu' Iris nu știe că nu așa se cresc copiii. Dacă toti și-ar fi crescut copiii așa, unde-am fi ajuns? Chiar așa, unde?

Nu văd foarte clar indicatoarele, dar am nevoie să ajung aici. La calea de mijloc. Pentru că în afara lucrurilor care-mi sunt foarte clare și în care cred pentru că n-are cum să fie altfel, și eu sunt debusolată. Am aflat și eu că lactatele sunt la fel de bune pentru organism, la fel cum sunt de rele. Că legumele sunt bune, dacă ar fi legume, și nu alte bucăți de plastic colorat. Că fructele sunt bune, dar nebune, și că mai și  îngrașă.

Așa, cu atâtea informații contradictorii, am senzația că fac mereu greșeli. Că nu-i ofer, din punct de vedere nutritiv, tot ce-ar avea ea (și orice copil de vârsta ei) nevoie. Că, oricât aș citi, tot neinformată rămân. Că uneori bunul meu simț, în ceea ce privește alimentația ei, poate să dea rateuri, și dă, sunt sigură că dă.
Și-atunci, am câteva posibilități. Pot să mă gândesc la copiii care au crescut frumos fără scheme, reguli, cereale integrale și alte produse bio. Pot să mă gândesc că, din ce știu, deși nu și-a bătut nimeni capul cu asta, nu sunt nici eu afectată cineștiece de lipsa acestei griji. Pot să mă gândesc că o să meargă în colectivitate și că mâncarea de acasă nu se prea potrivește cu aia de la grădiniță. Pot. Normal că pot. Dar.

6 comentarii:

Anonim spunea...

eu zic ca ma-sa lui Iris e perfecta
si Iris e norocoasa ca e ma-sa ei ;)
btw...ceva idei de micul dejun pentru un print de un an si un pic care sa nu implice ou prajit, cartofi prajiti si alte minunatii?
Aki

Ambasadoarea spunea...

Nu stiu, Aki, noi am ramas la fructe cu cereale la mic-dejun (dupa lapte), cereale insemnand de cele mai multe ori mei si ovaz, iar fructe ce se nimereste, dar nu mai mult de 2 feluri. N-am trecut la micul-dejun "serios" cu paine prajita, unt, branza si ce s-o mai da :)

Anonim spunea...

of-of, simt si gandesc la fel. La 8 luni inca nu i-am introdus carnea pt ca mi se pare prea devreme pt stomacelul lui asa delicat. Idee de mic dejun: quinoa fiarta 20 min, un mar ras, 1/2 lingurita fulgi de cocos bio si un praf de vanilie naturala. Se papa asa sau se poate da 15 min la cuptor pt un miros intens

Ambasadoarea spunea...

Da' chiar, ma, tre sa iau si eu fulgi de cocos, vanilie, scortisoara si din astea, de cand tot zic.
Si eu parca am introdus carnea destul de tarziu, da' vezi, e buna, are rolul ei.

Evergreen spunea...

O pup pe ma-sa lu' Iris ca nu face ca toate mamele incapabile care dau copiilor parizer, chips-uri, fast food-uri si alte nebunii. E foarte bine sa-ti obisnuiesti copilul cu mancare sanatoasa si nu tot ce se gaseste la raft (am facut o data un reportaj intr-un spital unde erau copii bolnavi de ulcer si mame care le dadeau carnati prajiti la micul dejun si salam, am vrut sa le bat cu microfonul peste gura, dar n-am putut). So, congrats!

Gabriela spunea...

E bine asa, mama lu Iris. Macar in morcovi si rosii nu stii ce a intrat, dar in parizer si pufuleti stii sigur ca nu a intrat nimic bun! Tine-o tot asa! Eu i-am invatat si pe copii ca exista chimicale care ne fac rau si se pun in dulciuri sau mancaruri si nu trebuie sa le mancam! Nici sa vrea cineva, nu ii poate face sa manance unele tipuri de bomboane :)