miercuri, 11 mai 2011

Despre laptele praf, acest bau-bau al alimentației bebelușilor

Poate cineva să-mi explice așa, ca pentru proști și chiori, cu punctulețe, detalii, exemple, paralele, cam de ce este atââââât de dăunător laptele praf? Nu, nu facem paralela lapte de mamă-lapte formulă.
Pentru că, știți ce?, am senzația că lumea s-a cam învățat să ridice deșt acuzator doar așa, pentru că au auzit ei de la cineva cum că. Nu numai despre subiectul ăsta, ci în general. Nu mai verifică nimeni, nu se mai informează nimeni, nu se mai cer părerile specialiștilor, nimic, dacă a zis ăla că așa e, iau asta ca pe un adevăr absolut și gata, îl propovăduiesc mai departe. De aici și până la psihoze nu mai sunt așa mulți pași :)

Mă uit pe cutia cu lapte praf, citesc ingredientele și nu mă încrunt. Și le mai citesc o dată, că poate-s înceată la minte și mi-a scăpat ceva extrem de important și profund dăunător. Ia hai să le analizăm pe fiecare-n parte:
- proteine din zer
- uleiuri vegetale
- lactoza
- lapte praf degresat
- citrat de calciu (forma cea mai ușoară de absorbție a calciului)
- ulei de pește
- lecitină din soia
- citrat de potasiu
- clorură de potasiu (sarea de bucătărie)
- L-fenilalanină (aminoacid esențial care are rol de neurotransmițător; se găsește în miezul de pâine, produse de soia, brânza de vaci, migdale, nuci, etc.)
- L-histidină (aminoacid esential pt copiii foarte mici, neesential pt adulti, ajută creșterea organismului, are efecte antioxidante, stimulează imunitatea)
- vitamina C
- clorură de magneziu (E511, adică sare naturală, folosit ca regulator de aciditate, cercetările nu au demonstrat că ar exista vreun pericol în urma consumării acesteia)
- fosfat de sodiu (E339, antioxidant natural mineral)
- taurină (un acid care reglează temperatura corpului, ajută la detoxifierea organismului, se găsește și în laptele matern și în organismul fiecăruia dintre noi)
- inozitol (aparține grupului B complex)
- clorură de sodiu (sarea de bucătărie)
- nucleotide (vizează sistemul imunologic)
- sulfat feros (sare de fier pt prevenirea anemiei prin deficit de fier)
- sulfat de zinc
- fosfat de calciu
- vitamina E
- vitamina PP (se găsește în carne, ouă, ciuperci, pește, etc.)
- culturi de Bifidus (o bază importantă a sistemului nostru de apărare, consolidează sistemul imunitar )
- pantotenat de calciu (vitamina B5)
- vitamina A
- sulfat de cupru (ăsta e un dușman- nu înțeleg care e rolul lui, dar fiind la coada ingredientelor, cred că e într-o cantitate f. mică, oricum se pare că și laptele de vacă și cel de soia îl conțin)
- vitaminele B1, B2, B6
- sulfat de mangan (posibil dușman, la fel, nu-mi explic ce-i cu el)
- iodură de potasiu (substanță care protejează împotriva radiațiilor, aport de iod necesar sintezei hormonilor tiroidieni)
- acid folic
- vitamina K
- selenat de sodiu (selenium)
- biotină (tot din grupul B complex)
- vitamina D3.

Așa. Cred că suntem toți de acord că laptele praf e o alternativă, dar nu una minune și cred că și companiile care-l produc recunosc asta. Dar să spui că e extrem de dăunător, că poate cauza la maturitate nu-știu-câte-și-felurite-boli mi se pare too much
Despre faptul că poate accelera creșterea sugarilor. Așa e. Poate. Sau poate să nu. Cunosc eu (și cred că toți știm) și bebeluși hrăniți artificial care nu dau pe-afară de grăsimi, care nu s-au pufoșit, la fel de bine cum cunosc și bebeluși hrăniți atât de bine natural că s-au deformat. Depinde de atât de mulți factori chestia asta cu greutatea, că ar cam fi greșit să aruncăm totul în cârca laptelui praf.
Despre faptul că nu ajută sistemul imunitar și-l lasă pe bebeluș complet expus hoardelor de viruși/bacterii/infecții. Hai să fim serioși! Nu mai vreau să dau iar exemple și să fac paralela pe care am zis la început că n-o fac. Vreau doar să amintesc că imunitatea nu atârnă doar de atâta lucru.
Despre faptul că bebelușii hrăniți artificial ar fi mai puțin sănătoși decât cei hrăniți natural. Sigur. Și rezultatele analizelor se bat cu mâna pe burtă de râs. 

Na, nu mai combat și celelalte mituri. Fiecare face cum vrea, cum crede, sper doar ca fiecare să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză, să nu-și însușească păreri debitate de alții și să nu uite că există copii și copii (care vin cu zestrea lor genetică unică, lucru pe care mulți par să-l uite, ca și cum un bebeluș ar fi o coală albă de hârtie pe care noi o umplem cum vrem), că de la orice regulă există și excepții (uneori chiar multe), că igiena, plimbarea în aer liber, joaca, confortul, căldura, dragostea sunt factori esențiali alături de alimentație- dacă unul lipsește, apar dezechilibrele).

16 comentarii:

ana spunea...

Buna,
imi permit sa dau cu parerea- desi nu am bebe inca, pt ca lucrez la un distribuitor de medicamente si mai stiu cate ceva despre laptele praf...nu ai zis ce fel de lapte praf ii dai micutei tale....eu iti recomand sa incerci laptele topfer. este ceva mai scump decat alte game insa este singurul lapte praf care nu contine zahar si cred ca asta e cel mai important lucru pt un bebe mic- sa consume cat mai putin zahar. daca vrei, o sa iti trimit pe mail cateva informatii despre gama topfer si sa stii ca se gaseste doar in farmacii spre deosebire de alte tipuri....sper ca nu te-am incurcat :)) aaaa....si gama weleda tot doar din farmacii o poti achizitiona :)

Ambasadoarea spunea...

Pai nici asta nu contine zahar, din cate inteleg eu. Nu mai spun ce folosim noi, n-as vrea sa influentez in nici un fel pe nimeni. In esenta, mie mi se par cam la fel toate. Poate cele bio sa mai faca o diferenta, desi, siguranta 100% nu-ti ofera nici un produs.

Andrada spunea...

zi-le, Loredana! :D

Ambasadoarea spunea...

Blogger-ul asta iar imi fura comentariile. Ma intreb ce-o fi facand cu ele :D

Da, Andrada, ce sa fac si io:)

Alina Zaharia spunea...

Intreb si eu cum m-a intrebat Andrada pe mine : Ambasadoarea de unde se cunoaste cu Andrada?:)

Ambasadoarea spunea...

Pai de pe blog(uri), Alina, facebook, mess, din astea:)

Alina Zaharia spunea...

Asa i-am raspuns si eu ei:)

Presupun ca pe subiectul asta vei gasi mereu pro si contra, dar ia sa dau si eu cu parerea de pamant.

A doua diferenta evidenta dintre laptele matern si cel praf(dupa cea de a fi natural) este ca cel de mama nu contine atat de multe substante. Deci nu exista pericolul de a... "dopa" copilul care nu se duce inca nici la sala si nici nu face cura de slabire (taurina, subtanta sintetica e folosita si pentru asta, iar un bebe nu prea consuma multe alimente ca sa aiba nevoie de detoxifiere). Vreo 3 substante enumerate stimuleaza imunitatea (cam multe, nu crezi? - sistemul imunitar invata oricum cu timpul cum sa reactioneze la microbii cu care se confrunta; la asta contribuie bagatul jucariilor in gura, mancatul de pe jos...:). Bifidusul e o bacterie care poate fi si inhibitor al digestiei, poate afecta functia hepatica si poate duce la obezitate.(exista si studii, dar cum bacteria e folosita si in iaurturi, Danone sufoca orice controversa.
Mmm - nu stiu, e cam lunga lista.

Ambasadoarea spunea...

Asa e, Alina, o lista prea lunga de ingrediente in ceva destinat bebelusilor. Dar pt ca eu nu am vazut copii afectati la modul cum SE POATE sa fie afectati de consumul de lapte praf, o sa raman la parerea ca raul asta necesar nu e chiar atat de rau. Si fara sa fac comparatia cu laptele matern, ca n-are sens.

Tu, cum mai esti?

femeia fericita spunea...

Ola!
Off-topic: ms ca m-ai pus pe lista ta de bloguri.
Aproape off-topic: amu ca esti "doba" de carte/informatii si noi contam pe ce zici, ce parere ti-ai facut de nucile indiene? Le mai folosesti la spalat? Poate scri un articol, daca tema e prea vasta pentru un comentariu. Ms.

Ambasadoarea spunea...

Am folosit nucile vreo 4 luni. Am fost multumita de ele. Nu fac, insa, fata petelor, si e de preferat sa le foloseseti pt haine colorate. Nu au miros si hainele miros misto a curat, mai ales daca sunt uscate afara. Pt a varia si din cauza ca am inceput diversificarea (ceea ce inseamna pete) acum folosesc un detergent lichid de la Earth Friendly. Miroase misto, dar la fel, pt pete e ineficient. Cu petele se descurca sapunul cu bila de bou, dar e cam nepractic ca eu nu gasesc timp sa frec hainele cu sapunul asta :D Cea mai buna varianta pe care am gasit-o e sa arunc hainele patate :)))

femeia fericita spunea...

Aha, ms. mult.

Alina Zaharia spunea...

Nu stiu de ce am subinteles o comparatie intre leptele matern si cel praf...:D Sunt ametita... In afara de asta.... nu stiu cum mai sunt. Poate in asteptare si ca de obicei framantata; gasesc mereu motive de neliniste:)Pupat!

Carla spunea...

Hm... blamatul lapte praf...

Pai, daca nu ne dai voie sa facem comparatii... eu intrab doar atat: in lipsa laptelui marern cu ce Dumnezeu sa ne hranim copiii? Eu sunt gata sa renunt oricand la laptele praf pentru o alternativa mai buna. :)

Dar cand spun mai buna eclud variantele de lapte de vaca indoit cu ceai sau lapte de soia...

Pentru mine e foarte simplu: laptele praf e raul cel mai mic dintre cele ce-l "pasc" pe bebelusul privat de laptele de la tzitzi...

Ambasadoarea spunea...

Exact asta e si pt mine, pt noi, o varianta, si nu chiar cea mai rea dintre toate :)

lapte praf spunea...

Buna ! Foarte interesant articol, comentarii, pareri.. multumesc ! eu ii dau copilului lapte praf vitalact basic http://www.farmaciamamei.ro/vitalact-lapte-praf-basic-400g-p-19762 . recomand ! :) sanatate !

Anonim spunea...

Buna! Bebele meu de 5 luni a papat lapte praf incepand cu 3 sapt de la nastere.pur si simplu nu am mai avut lapte si basta.am fost devastata si plangeam de cate ori ii dadeam sa manance "otrava" din biberon.acum, dupa 5 luni, pot spune cu cea mai mare surprindere dar si enorma bucurie, ca am cel mai sanatos, energic si vesel copil., care deja da sa mearga de a busilea.doctorul pediatru, cu experienta vasta in domeniu, mereu se arata uimit de robustetea si sanatatea de fier pe care o are.eu si sotul am mai fost raciti dar el ...nimic nu a avut.mai are rost sa spun despre copilul unei prietene care mananca numai san si este mai mult racit, cu febra si enterocolita? Nu exagerez cu absolut deloc pt ca n as avea nimic de castigat.va spun doar purul adevar.asa ca am un sfat pt mamici: alaptati cat se poate, apoi, cand nu se mai poate nu este nici un capat de lume!: ))))va pup si sanatate bebicilor