joi, 18 septembrie 2008

Usi inchise

"Si picaturile de sange stiu ce inseamna acasa.
Altfel s-ar rataci prin corp si-ar uita sa se intoarca la inima."
____________________________________________________________________

Pentru ca mi-am zis ca e momentul sa dau dovada (mie insami) de minte-deschisa noului, mi-am comandat doua carti (la intamplare, recunosc) ale unor scriitori romani contemporani mie si noua tuturor. Eu (am mai zis-o) sunt un om cu fixatii multe, mai ales in ceea ce priveste cartile pe care pun mana ca sa le citesc (dupa ce le miros; nu pot sa citesc o carte pana nu o miros) si muzica pe care o ascult.

Bun, hotarata sa ma delectez cu something new, something blue, desi eram mai mult decat sceptica si ma mai si simteam asa, ca un mic tradator si dezertor pe deasupra, comand Asteptand-o pe Sara de Michael Haulica si Nopti albe, zile negre de Marian Coman. Cine sunt oamenii astia nu prea stiu, da' cred ca au o inclinatie pentru SF, domeniu care nu ma atrage de nici o culoare.

Asadar, acum vreo doua saptamani ma instalam fromos pe scaunul negru din bucatarie, pun cartea lui Coman (cred ca pe asta am ales-o pentru ca acest Coman era numele mamei de fata-mare si-mi suna cumva familiar:) langa cana cu ceai de hibiscus si macese, trag aproape de mine scrumiera tot neagra, imi aprind tacticos o tigara, trag fumul in piept cu superioritatea unui savant care urmeaza sa descopere elixirul tineretii vesnice si ... deschid cartea. Carte care e o suma de povestiri. Povestiri usor (de tot) sf. La pagina 53 m-am oprit, hotarata sa intru pe blogul autorului (da, are!) si sa-l rog sa imi dea un singur motiv pentru care sa continuu sa citesc. Bine, imi si distrageau atentia Nuvelele lui Cehoh, adica na!, sa fim seriosi, cum suna sa ii zic omului da-mi un motiv sa nu il citesc pe Cehov acum. Ar fi fost nedrept din partea mea sa fac asta, asa ca nu am facut-o. Dar nici nu am continuat sa citesc, macar sa o termin si sa imi iau de-o grija (eu care am citit la viata mea cele mai deplorabile carti din scoarta-n scoarta, mai ales in lungile deplasari pe la tara, unde doar cate o carte gasita prin nu-stiu-ce pod ma mai putea face sa uit ca urasc sa fiu acolo).
Despre cealalta a lui Michael Haulica, nu pot sa zic nimic. Doar coperta am citit-o, ca sa zic asa:D

Concluzia e ca nu imi mai trebuie! M-am intors spasita, ca un fiu ratacitor in sanul familiei si l-am infulecat pe Cehov dintr-o suflare... Singurul mare regret e ca nu am gasit in orasul asta prin care pana si Eminescu si-a purtat pasii, Dragostea in vremea holerei. E singura carte pe care as vrea sa o citesc si cu cat vreau eu mai mult asta, cu atat mai greu se lasa ea gasita.

Oh, well, nevermind, o sa vina el si Mos Craciun. Dupa cum e vremea, poate chiar maine:)
____________________
A, si acum citesc Adio, arme.

14 comentarii:

Cora spunea...

Trebuie sa aveti o biblioteca judeteana...

Ambasadoarea spunea...

Daca m-ar si lasa sa fumez, in timp ce imi intind picioarele pe masa si m-ar servi cineva cu un ceiut bun, zau ca m-as duce.

Sau poate nici asa...

Liana spunea...

http://www.librariabucuresti.com/cgi-bin/Carti-Dragostea-in-vremea-holerei-0-416-99-.htm

Daca nu o gasesti si nu o gasesti ;)

Dan Terteci spunea...

Citesti!?

Liana spunea...

Cata uimire, cata... :/

dramaqueen spunea...

Sweetie pie, Mosu' e pe vine (ca sa zic asa...:D) si o sa-ti aduca fix ce-ti doresti, don't worry. Probabil a trebuit sa mai treaca un timp ca sa fii pregatita pentru cartea asta, e ceva karmic la mijloc ;) dar va fi a ta si numai a ta.
Manca-o-ar mama de cititoare!
By the way, cred ca Dan te-a provocat cu intrebarea de mai sus :). Fa ceva!
Pup!

Anonim spunea...

iti recomand "Scafandrul şi fluturele" de Jean-Dominique Bauby !

asta daca nu ai citit-o deaja ;)

Ambasadoarea spunea...

Liana, mersi;) Dar eu il astept pe Mos:D

Dan, nu. Ma prefac doar ca sa par interesanta:)

Regina vietii mele, lumina ochilor mei, diamantul meu neslefuit, am toata baza in tine, pardon, in mos:D

Just me, sa-ti dau adresa sa mi-o trimiti de Craciun?:)

Anonim spunea...

neah !
o hasesti la prima librarie ( chiar si in real la standul de carti! ) :)
si nu este foarte scumpa :)

Anonim spunea...

http://carti.x6.ro/cartea/g/Gabriel-Garcia-Marquez-Dragostea-in-vremea-holerei/Garcia%20Marquez,%20Gabriel%20-%20Dragostea%20in%20vremea%20holerei.rtf

Ambasadoarea spunea...

Just me, vorbesti asa, de parca m-ai cunoaste, ca si cum ai sti ca in Real cum intru direct acolo ma opresc si parca m-ai vedea cum ma uit pe copertile cartilor sa le vad pretul:) Tell me tot, de-a fir-a-par:D

The Grinch, senchiu;)

Anonim spunea...

Motiv sa treci de pagina 53: autorul iti face cinste cu o cafea si iti returneaza banii cheltuiti pe carte.

Ambasadoarea spunea...

Motiv sa mai treci tu pe aici: o sa termin cartea;) Si ramai si cu banii in buzunar:)

Anonim spunea...

:) Mai trec. Lectura placuta. ;)