Ce oroare! Dacă mi-ați vedea ochii turbați când pronunț cuvântul ăsta, ați înțelege cam ce spaime sădește sădea în mine. Simt că mi s-a umflat capul cu totul de la atâtea informații, că neuronii ăia puțini care mi-au mai rămas (după ce mai bine de jumate dintre ei au fugit care-ncotro nemaisuportând atâtea întrebări, contradicții, scheme, reguli, povești și povețe) se țin cu mâinile de cap a disperare și lehamite.
Am citit, am întrebat, am ascultat, am comparat, am tăiat de pe listă ce mi se părea aberant.
Astea sunt concluziile mele:
Diversificarea se poate începe cu: fructe (la masa de dimineață), supă de legume (la masa de prânz) sau cereale fără gluten (la masa de seară).
Sucul de fructe nu înlocuiește o masă, se face și se dă proaspăt, între mese, dar cu cel puțin jumătate de oră înainte de masă.
La început (cca. 2 săptămâni) se diluează cu apă, se crește de la o linguriță la un maxim de 90-150 ml pe zi.
Nu se aleg fructe foarte coapte.
Sucul de mere pare să fie cel mai bine tolerat, cu el se și începe.
Pt. bebelusi constipați sunt de preferat sucurile de pere, prune, struguri, portocale.
Pt. cei cu diaree, cele de mere, morcovi, banane, afine.
Pt anemici, cel de piersici.
Desigur, se așteaptă vârsta potrivită pentru fiecare fruct. De exemplu, până la 1 an nu e recomandat să li se dea, din cauza riscului de a declanșa alergii, fructe cu semințe (kiwi, căpșuni/ căpșune pt cei care vor să scrie corect, pe mine mă irită direct pe creier), fructe care irită colonul (prune, cireșe, struguri, pepene roșu).
E de preferat să se dea fructe de sezon.
Eu o să ocolesc citricele o perioadă (unii specialiști recomandă sucul de portocale și acele picături de lămâi strecurate peste tot încă de la 6 săptămâni/3 luni, alții le interzic complet până la 1 an).
Masa de fructe e, de fapt, sucul de fructe+pulpă, inițial. Apoi, se adaugă biscuiți rași/cereale, brânză, alte fructe. În timp, se fac diverse combinații.
Fructele se opăresc (nu fierte, că-și pierd din proprietăți) înainte sau se pot coace în cuptor (în primele 6-8 luni), se curăță de coajă, se pasează bine. Nu se păstrează de la o masă la alta, nici la frigider. Mănâncă mă-sa tot :P
Singurele fructe care se pot da în stare crudă sunt avocado și bananele (care sunt alergenice, se recomandă ba așteptarea până la 6 luni, ba 1 an; avocado se poate da cu încredere începând cu vârsta de 4 luni).
Masa de fructe se dă dimineața, după prima masă de lapte, adică la masa de la ora 10.
Supa de legume e masa de la prânz. Inițial se dă doar zeama.
Se face din morcov și alte rădăcinoase (păstârnac, pătrunjel, țelină) la început.
Se adaugă cartof dulce, dovlecei, ardei, ceapă (care doar se fierbe împreună cu celelalte legume, după care se scoate), încet, progresiv, că să se poată vedea reacția bebelușului sau, mai exact, a stomacului lui, la fiecare nouă legumă.
Supa asta se transformă în piure de legume la un moment dat.
Înlocuiește masa de lapte de la prânz (cică) în 2 săptămâni.
Eu spun take your time, watch the baby, asta ca o regulă generală, nu doar în ceea ce privește diversificarea.
După luna a 6-a se poate adauga carnea în supă, bine pasată (pui, curcan, vită).
Cerealele fără gluten (orez, ovăz, porumb) și integrale, de preferat. Dacă se începe diversificarea cu ele, se introduc la masa de seară.
Cică după 6 luni se pot introduce cele fără gluten. Da' care-i graba?:)
Reguli în alimentația bebelușilor, pe care, oricât de deșteaptă m-ați crede, nu le-am inventat eu, de care, în jurul meu, nu mai ține nimeni cont, dar care mie mi se par foarte importante):
- fără sare, zahăr, condimente, conservanți, prăjeli, albuș, miere, alune/nuci/fistic, ciocolată/dulciuri din comerț, alimente grase, lapte de vacă, măcar până la 1 an.
- carnea de porc/miel se dă după 3 ani
- se introduce un singur aliment nou (fruct, legumă, ce-o fi)
- diversificarea se începe: la 4 luni (pt cei alimentati artifcial) și la 6 luni (pt cei alăptați). Mai târziu da, dar în nici un caz mai devreme (excluse cazurile medicale, dacă există). Se începe cu cereale la bebelușii mai slăbuți și cu supa la cei cu greutate normală sau peste normal.
- fructele se introduc după legume, din cauza conținutului zaharos, bebelușul trebuie să cunoască legumele înainte.
- bebelușii nu se forțează să mănânce și trebuie să aibă program de masă (care să se desfășoare în bucătărie, de preferat, la masa/scaunul lui)
- hidratarea e foarte importantă (la orice vârstă).
Ce-am făcut eu?
Nu am început cu cereale, că nu e vreo slăbănoagă:) Nici cu fructe, am zis și de ce, ci cu, șoc!, legume.
În ziua în care a împlinit 5 luni, pac!, o linguriță de suc de morcovi- plăcut, continuat.
După 2-3 zile, supă, mă rog, zeama (morcov, păstârnac, țelină).
După încă vreo 3 zile, am adăugat și legumele pasate, câte puțin, de probă, din curiozitate. I-a plăcut maxim. În a 4-a zi am pus și puțin cartof dulce. Urmează dovleceii.
De ce am diversificat-o pe Iris?
Se trezea de 2-3-4 ori pe noapte, nu de tot, suficient cât să ne strice nouă somnul.
Plângea/se cârâia/bufnea după ce termina biberonul sau în timp ce se adăpa.
Era cu ochii cât pumnu' în farfuriile/cănile noastre.
De altfel, astea sunt și semnele că poți începe diversificarea, alături de faptul că bebeloiul trebuie să fie sănătos și cu o greutate minimă de 6 kg (cică).
În plus, Iris mi-a spus că dac-o mai țin mult pe lapte, îmi dă cu biberonul în cap :)
Dacă am greșit pe undeva, să-mi spuneți, da?
11 comentarii:
Hahhahaha, asta chiar ca-i tare. Informaaaaaaaaatii, tata, nu gluma. Auzi, cand are fata vreo douaj de ani, sa scri un compediu "cum se cresc bebelusii ca la carte", ca tare documentata te vaz. Io nu mai stiu cu ce am inceput. Cred ca... lapte de vaca. Dup-aia gris cu lapte, fructe, ce mai cadea de pe masa noastra. hihihihih
Da, e semm bun ca nu se mai satura fatuca din sticluta, e mare, ce puii mei!
fatuca, io de ce nu pot vedea NICI O POZA in articolele tale mai vechi, alea cu nunta? Mi-s curioasa din fire...
Diversificarea asta e un monstru, parca nici pt licenta nu m-am documentat asa :D Sper sa aleg bine, si dc nu, sa n-avem parte de "surprize".
Da, pozele nu mai sunt, le-am scos, dupa cum vezi, nu-mi place sa postez poze cu mine pe blog. Pe facebook, insa, e altceva:) Ne vedem pe-acolo?
sa stii ca si eu am citit romane despre diversificare si n-am aplicat mare lucru......
tot cu legume am inceput, dar direct cu piure, nu cu zeama
din experienta proprie- bananele au fost super ok de la inceput, de la portocale se irita chiar si acum la fund
cereale le-am bagat destul de repede, in laptele de seara, intai 1 masura, pe urma 2, pe urma 3, la 3 am ramas si acum, tot din motiv de ne-silfida. dar e ok, zice lumea ca doarme mai bine noaptea asa.....
eu i=-am facut mancarea la aburi o lunga perioada, e mult mai bine si mai sanatos. si mai usor pt tine, ca nu stai lipita de aragaz
daca ai intrebari, astept :))
si o recomandare- eu m-am ghidat dupa ei pentru diverse- wholsomebabyfood.com
Stii ce nu pricep eu, Maria? Cand pana mea ii bag cerealele alea? Acum, mai tarziu, trebuie, are nevoie de ele, nefiind slaba? Trebuie sa astept sa se inlocuiasca complet masa de la pranz cu supa aia, ca sa trec la cereale sau se fac in paralel, fiecare-n legea lor?
Da, la aburi o sa-i fac si eu, da' mai avem pan-acolo.
Si pe wholesomebabyfood il consult ca pe-un prieten atotstiutor, tot la sugestia ta ;)
saru'mana daca ma lasi sa le vad. Pe mine ma cheama ivanelena2000 pe feisbuc.
Deci, pentru ca SI PE MINE MA ZGARIE PE CREIER (asa, gata, m-am calmat), din cate stiu eu, pe vremuri (inainte de doom 2008 daca nu ma insel, hulitul si blamatul) forma corecta era CAPSUNE (si nu, n-o folosea NEMENEA). Dupa 2008, oamenii si-au dat seama ca frate, nu zice NIMENI capsune, asa ca au schimbat forma corecta la dectzeonar, si au pus CAPSUNI ca fiind forma corecta pentru fructele binestiute.
Soc si groaza, acum toata lumea sufera de corectitudine post factum, si toti scriu CAPSUNI, ba chiar se uita un pic cu capul inclinat cand scrii asa, ca nah, esti taran si prost si nu stii ca capsunii sunt plantele si CAPSUNELE sunt fructele, duuh.
Eu am zis si am scris de cand ma stiu Capsuni, ma bucur ca acum e si legal, gata, mi-am zis ofu'.
Deci, pentru ca SI PE MINE MA ZGARIE PE CREIER (asa, gata, m-am calmat), din cate stiu eu, pe vremuri (inainte de doom 2008 daca nu ma insel, hulitul si blamatul) forma corecta era CAPSUNE (si nu, n-o folosea NEMENEA). Dupa 2008, oamenii si-au dat seama ca frate, nu zice NIMENI capsune, asa ca au schimbat forma corecta la dectzeonar, si au pus CAPSUNI ca fiind forma corecta pentru fructele binestiute.
Soc si groaza, acum toata lumea sufera de corectitudine post factum, si toti scriu CAPSUNI, ba chiar se uita un pic cu capul inclinat cand scrii asa, ca nah, esti taran si prost si nu stii ca capsunii sunt plantele si CAPSUNELE sunt fructele, duuh.
Eu am zis si am scris de cand ma stiu Capsuni, ma bucur ca acum e si legal, gata, mi-am zis ofu'.
Elena, eu nu te gasesc pe faiesbuc:)
Andrada, cu atat mai bine, nu stiam toate astea.
Desi nu sunt experta in nutritia bebelusilor, vroiam sa-ti dau cateva idei sper eu noi in ceea ce priveste cerealele fara gluten. Pe langa cele pe care le-ai enumerat tu, se mai recomanda urmatoarele: hrisca, mei (preferabil decorticat, altfel fierbi la el de ti se face rau), quinoa si amaranth (2 cereale integrale de provenienta sud-americana cu un continut ridicat de proteine, pe langa fibrele caracteristice).
Si eu incerc sa mananc fara gluten in mare parte a timpului si am inceput sa-mi imbogatesc dieta cu toate ciudateniile, injclusiv seminte incoltite :)
Am vazut ca esti nu doar interesata de domeniu (ca mine), ci si practicanta a alimentatiei sanatoase:) Stiu de cerealele astea, dar eu ei nu prea ii dau, din cauza ca am senzatia ca ar contribui la tesutul ei adipos, mai mult decat e cazul. Sa-mi spui daca gresesc. Dincolo de varsta de 1 an o sa le incerc.
Trimiteți un comentariu