marți, 24 iulie 2012

1y8m: daga și mimica


Inventează jocuri, scheme și prosteli. Exemple:
- stăm amândouă lățite pe canapea, când deodată mă ia de gât, își bagă capul în fața mea și-mi spune dagadaga. De la acest prim episod, spre maxima topire a sufletelor noastre de părinți, ne spune dagî în cele mai nepotrivite momente, uneori când o jumulesc împotriva voinței ei, îmi spune dagî ca și cum mi-ar spune hai, dragă, termină cu prostiile, ce naiba?!:) E-atâta dragoste în mititica asta că-mi vine să mi-o cos de coaste! Asta până-n secunda următoare cînd face vreo prostie și-mi trece :D
- când mănâncă trebuie să avem neaparat 2 lingurițe. Eu cu a mea îi dau să halească, ea cu a ei o umple pe-a mea, dăm noroc cu ele, le ciocnim în aer.
- la somn (și ferească dumnezeu să aibă o zi mai interesantă, că nu mai tace!) înșiră tot ce a făcut ziua, pe cine a văzut, unde a fost, întreabă de oamenii pe care-i știe, de animale, ce fac (fac nani, normaaaal!).
- în parc (și pe stradă) nimic nu e mai cool decât pietrele. Sigur, pietricelele au farmecul lor, dar adevăratele comori sunt pietrele mari:)) Le adună, le pune pe leagăne, le aruncă, mă pune să le culeg iar, țipă când se duc alți copii acolo unde și-a depozitat pietele.

Nu vrea să înțeleagă noțiunile de nu sunt jucăriile tale, nu poți să le iei acasă, sunt ale copilului, dă-i-le înapoi, etc.
Se bagă în sufletul fetelor mai mari din parc, vrea să stea unde stau ele, să se joace cum se joacă ele, și nu pare să remarce că ele fug de ea :p
Ne uităm aiurea pe Pinterest și când răsar pe ecran 2 papagali ea zice papaaa și eu aplaud că s-a prins că-s papagali, dar când adaugă două, mă-ntorc și mă uit șocată la ea. Două sunt și ochii și cățeii din fața blocului.
O să vi se pară îngrozitor, vă asigur că și mie mi s-a părut la fel, dar Iris într-o zi a trântit un no. 2 p.e. m.ob.i.l.ă.
Are niște bufneli care mă scot din minți. Țipă/plânge aiurea. Și nimic nu funcționează mai bine ca ignore-ul.
De la mine și sila mea de a mai răspunde la toate tâmpeniile ei și-a tras un îhîîî amuzant și în sfârșit a apărut da-ul în vocabularul ei, tare mi-a mai lipsit!
Îi place să deseneze și să lipească plastilină peste tot, peste tot.
Închide ușa cu burta.
E o forțoasă, cară chestii grele sau voluminoase ca un salahor căruia îi place ce face.
Întâi am fost mama. Apoi mami. Mimica. Ca-ntr-un final s-ajung brusc mămicu.
E sigur. După ce am crezut că mi se pare, că nu văd bine, m-am lămurit: are (dintotdeauna) un fir de păr alb (sau foarte deschis la culoare, față de celelalte).
Căldurile astea oribile au umplut-o de bubițe enervante și orice am încercat a fost degeaba, numai răcoarea a rezolvat problema.
Îi place să danseze, iar acum cere companie pe ringul de dans, așa că nu scăpăm până nu ne prostim lângă ea. Nu, nu ești obosit, nu te doare spatele, n-ai febră musculară, nu ți-e foame, nu ți-e sete, nu vrei altceva decât să dansezi.
Prima ei frază conține următoarele cuvinte: mami nu țeței țopin (unde cuvintele ciudate înseamnă cercei și shopping :p).
Am plecat într-o dimineață de-acasă, mână-n mână, și cred c-au fost cele mai calme și mai drăguțe 2 ore de când e toddleriță. Ea a avut răbdare cu mine să mă uit prin magazine, eu am avut răbdare cu ea să se urce pe toate rampele care-i răsăreau în cale, mergeam și trăncăneam ca țațele, cu vântul în plete, ne mai uitam una la alta, ne mai pupam, o luam în brațe când obosea, dar nu pentru mult timp, și-atunci profitam și-i spuneam ești frumoasî tari, fă, fatî, fă, și mă-ta te iubește tot-tot-tot, iar ea râdea la mine ca o maimuță beată.
C-o săptămână înainte să împlinească 1y8m am fost avansată de la daga la bita :D

Și tot atunci, a venit peste noi, tăvălug, prima criză, cu ea trăindu-și în toată splendoarea prima adolescență, manifestată,
- pe de o parte, cu greva foamei: hai că refuz io tot ce-mi dai tu de mâncare, să vedem ce-o să iasă!
Ce să iasă? Nervi din partea mea și-un sictir prevăzut cu repetate nu-pați-nu-pați-nu-paaațiiiii, din partea ei. Din fericire, a durat 4 zile. Dar 4 zile de niu-niu-niu echivalează cu 4 ani, mai ales când te trezești aruncat în asta, pe nepusă masă, de un copil care mânca și pietre, iar acum nu mai vrea nici lapte. Au avut succes fisticul, porumbul fiert și mămăliga.
- iar pe de altă parte, cu un puternic (și enervant) atașament față de suzetă, de mine sau de ta-su, asezonat cu o behăială apatică și-o nemulțumire generalizată.

Spaima lunii: într-o zi, când îi pregăteam cada să se bălăcească, am găsit-o pe pervaz, cu plasa deschisă și-ntr-un echilibru care mi-a înghețat sângele, inima și mintea.
Funny story: într-o zi, beau-ul a încălzit ciorbă pentru noi în oala în care cu o zi în urmă fică-sa făcuse ciorbă de șosete și plastilină. Neatenția lui l-a costat scump. Plastilina i s-a lipit de cerul gurii :D
Funny words: țuboi (sâmburi), țapțap (cearșaf- nu, n-o să scriu niciodată cearceaf:p), țopin, națăn (dansăm), pîh (păr), mîsa (brânză). 

Niciun comentariu: