marți, 27 noiembrie 2018

Fifty shades of fear

The darkest color of them all

In anul in care am implinit 33 de ani am avut un soc emotional care a deschis usa grea a anxietatilor mele. Aveam o camera full of them de care habar n-aveam. Traiau cu mine, in vecinatatea mea, uneori parca auzeam niste zgomote infundate, dar nu m-as baza prea tare pe informatia asta, se prea poate sa zic asta acum ca sa nu para ca am fost atat de aeriana incat sa nu-mi cunosc, de-atatia ani, vecinii. Ce era in aceasta camera? Dar ce nu era? O combinatie intre cosmaruri repetitive, filme scurte, intense, ilogice si o paralizie a ratiunii, a sensului si a firescului, toate sub controlul Mariei Sale, Grandioasa, Caraghioasa, The Biggest Drama Queen Of Them All, Emotia.

Cine este aceasta Emotie si ce cacat ar putea vrea de la mine? De ce ma tulbura? De ce nu ma lasa in pace? De ce e asa de caraghioasa si de inspaimantatoare in acelasi timp?
Raspunsul foarte scurt este: pentru ca poate. Emotia poate. Daca e pe pozitiv, treaba e simpla, sa fie. Dar daca nu mai e asa?

Let's talk about fear, baby, let's talk about you and me. Ce e frica? Frica e ceva bun. Daca treci pe partea cealalta a strazii cand vezi un grup de betivi agresivi, s-ar putea ca fix frica sa faca asta pentru tine. Daca vezi un urs pe poteca de la munte si nu te duci sa verifici cum sta treaba cu bear hug cu el, tot frica e. Daca nu-ti iei botinele alea dubioase, s-ar putea ca tot frica (de ridicol) sa te salveze, ha!


1. Frica de moarte
2. Frica de cancer
3. Frica de nebunie patologica
4. Frica de singuratate
5. Frica de esec
6. Frica de succes
7. Frica de a pierde pe cineva drag
8. Frica de a nu fi acceptat
9. Frica de a nu fi ridicol
10. Frica de schimbare
11. Frica de intuneric
12. Frica de a fi atacat
14. Frica de accidente
15. Frica de despartiri
16. Frica de boli
17. Frica ca nu mai este timp
18. Frica de fericire
19. Frica de a te bucura de ce ai
20. Frica de certuri
21. Frica de a vorbi in public
22. Frica de catastrofe naturale
23. Frica de a spune ce simti
24. Frica de a spune nu
25. Frica de a spune da
26. Frica de viitor
27. Frica de a te da cu sania din varful unui deal la 36 de ani
28. Frica de a pierde tot ce ai
29. Frica de a pierde tot ce stii
30. Frica de a nu mai simti
31. Frica de a-i spune mamei c-o iubesti in ciuda comportamentului ei de cacat
32. Frica de a creste
33. Frica de a recunoaste, in ciuda a tot ce ai suferit, ca intelegi
34. Frica de definitiv
35. Frica de a recunoaste ca ti-e frica
36. Frica de realitate
37. Frica de a te tunde scurt
38. Frica de a cheli
39. Frica de abandon
40. Frica ca nu esti good enough
41. Frica de inec
42. Frica ca vei muri neepilat(a) si cu chilotii de casa pe tine
43. Frica de neapartenenta
44. Frica de a recunoaste ca ai gresit
45. Frica de oameni rai
46. Frica de oameni prosti
47. Frica de a nu putea alege
48. Frica de obezitate
49. Frica de a spune ca nu mai poti
50. Frica de frica.

Dar daca frica devine aceasta creatura fantastica uriasa care nu-ti face rau efectiv, dar nici nu te lasa, care te tine in brate pana simti ca te sufoci sau sta in fata ta, si cu imensele ei dimensiuni, iti blocheaza toata vederea? Frica e acea fiinta antipatica care vrea sa-ti fie prieten cu orice pret, dar tu nu vrei, ca e galagioasa, necioplita si disproportionata in every way, si uneori o mai intrebi ce face, din politete, dar de cele mai multe ori te faci ca nu o vezi si speri sa nu te vada nici ea si sa te lase naibii in pace ca e asa nasoala orice interactiune cu ea. Frica nu va pleca niciodata. Va gasi mereu cai sa se faca remarcata. Va face cu tine ce va vrea. Daca nu ii recunosti existenta si nu o accepti as it is.

Ce bine ar fi daca s-ar putea sa fie simplu, in loc sa fie sosososo fucking hard!

Sometimes my mind is like a crazy old chihuahua. Iti cam vine sa razi cand o vezi latrand, dar tot te dai inapoi cand ii vezi coltii.

Frica isi are cartierul general in mintea noastra. Ma intreb, cum poate ceva asa de mare si de  puternic cum este uneori frica sa incapa in mintea mea? Nici macar nu am capul chiar atat de mare. Si de ce mintea nu face ceva cu ea, de ce i-a deschis usile si a instalat-o comod in vaste apartamente cu vedere la... mine?

O sa am o discutie cu mintea mea. Mi se pare ca nu e un administrator atat de bun.

***

Intr-o zi i-am spus fricii: nu vrei, fatah, sa nu mai fim proaste, sa fim si noi badass si sa enjoy life? Si frica mi-a spus: daca tu ma lasi, si eu te las.

Niciun comentariu: