vineri, 25 septembrie 2015

Ce i-as spune mamei care eram in primul an de iriseala?

O intrebare ca asta cazuta in mijlocul unui dor care simt ca mi se agata de stern cu ghearele, urca-n ochi, da drumul la ceata sarata si ca teleghidata scormonesc laptopul in cautarea pozelor cu Iris bebelus: incremenesc, ma doare-n piept, de-adevaratelea, de dorul ei, de cutele micheline ale picioarelor, de carliontii ei mici, perfecti si incurcati, de ochii ei de veverita curioasa, de bolboroselile premergatoare vorbirii, de sunetul pasilor ei in primele zile de mers, de primul ei ras in hohote... ah, m-as intoarce intr-o clipa acolo, s-o mai strang o data in brate, tare, tare, asa cum era atunci, mititica si dependenta de mine, ca un autocolant de calitate divina. Ah, as vrea sa am un miliard de irisi, pe masura ce creste, sa nu pierd irisul de anul trecut, sa-i am pe toti langa mine, la o intindere de mana distanta!

Pfiu, m-am smiorcait si azi, sa continuam. Ce ziceam? A, asa, ce i-as spune mamei care eram in primul nostru an impreuna? Uite-asa i-as spune:
  • nu cumpara patut, o sa fie doar un dulap de haine mai ciudat;
  • nu te mai consuma pentru toate lucrurile pe care nu i le poti cumpara, cele mai importante lucruri de care ea are nevoie nici  nu se gasesc in magazine; no, really, nu-i trebuie toate jucariile din lume si nici toate hainele din lume;
  • n-o da la gradinita la 2 ani si (nici) 10 luni. nu doar ca n-o sa-ti iasa socoteala cu clasa zero (da doamne sa dispara!:p), dar ar fi mai bine pentru amandoua sa mai stati un an. oh, well.
  • fa sedinte foto profesionale cu ea, cu voi 4, o data pe an (macar);
  • implica bunicii, fa-le loc, asa cum sunt ei; uneori, mai ales in sfera familiala, nu conteaza cine are dreptate, conteaza ce alegi sa faci dup-aia, ok, you are right, you are not wrong, dar daca asta tine la distanta membrii familiei, nu-i ok, nu se merita;
  • enjoy it, fata, tare, cu putere, cu prezenta, primul an e globul cu sclipici;
  • si daca tot am ajuns la final, ultima chestie pe care ti-as spune-o, dear me, e sa ceri in pana mea niste ajutor, pe ici, pe colo, o strachina cu supa, o ora in care sa te uiti in gol pe-o banca, singura, you-moments, scurte si dese si you&mr.beau moments.
Si peste fix 2 luni implineste 5 ani. CINCI ANI!

Niciun comentariu: