Le vezi prin piețe, încruntate și serioase, scrutând zarea tarabelor în căutare de mere locale, mici și buboase sau de morcovi mici, piperniciți, strâmbând din nas la vederea lor și la gândul că în curând or să stea cu deștele pline de noroi dezbubându-i și însfertindu-le cantitatea, dar cu mulțumirea că iată, au mai dat un pumn de vitamine copilului și săptămâna asta. Le vezi prin supermarket mirosind avocado, analizând pete și texturi, citind etichete și aruncând cu ciudă la loc în raft produse nedemne de stomacul mic și special al copilului, dar care ar putea adăuga niște minute în plus, doar pentru ele. Le vezi căutând cele mai calitative și drăguțe haine pentru copiii lor și, întoarce repede privirea, să nu le vezi oftând că nu-și permit și rochița cu buline și căciula de șoricioacă dubios de scumpă și bicicleta roz cu scăunel pentru păpușă și pantofii ăia minunați. Le vezi prin parcuri încruntate și absente sau, dimpotrivă, râzând ele înseși ca niște copii, în nici una dintre situații, nu te apropia de ele. Le vezi aruncând o privire scurtă și rapidă spre vitrinele magazinelor de oameni mari, după care se scutură de niște dorințe mici care nu merită atenția lor, își strâng copilul de mână mai tare și-i zâmbesc, oglindă la râsul lor când se trezesc într-un magazin cu jucării. Le vezi concentrate ca niște oameni de știință, cu ochii cât cepele în ecranul laptopului, căutând rețete de mâncare pentru copii, comandând unturi, făinuri și tot felul de cereale și leguminoase, informându-se, scriind în agende, adăugând mereu, în zeci de liste, alte și alte lucruri necesare copilului. Le vezi poate nemachiate și cu părul care nu știi unde începe și unde se termină. Le vezi tot timpul preocupate, în timp ce merg la trap să-și ia copiii de la grădiniță sau când se întorc din piață. Poate le-ai văzut uneori cu papuci de 2 feluri în picioare plimbând copilul prin cartier sau cu rochia, nici ele nu știu cum a fost posibil, pe dos, ori cu pete portocalii uscate pe lobul urechii, poți să râzi, ele sigur vor râde când vor descoperi (dacă) grozăvenia. Le-ai putea vedea (dacă ai fi un ciudat notoriu și te-ai holba pe la geamuri:p) întrerupând și reluând iar și iar aceeași activitate pentru că copilul vrea să se întindă pe burta lor sau să se joace de-a v-ați ascunselea sau să se atârne ca o maimuță de picioarele lor. Le vezi obosite și poate le auzi vorbind singure pe stradă, iar dacă te-ai apropia mai mult de ele, ai auzi un zumzet care se lovește de pereții craniului.
Alea, my friend, sunt gândurile de mamă, specie superioară, captivantă, acaparatoare. Nu dorm niciodată, nu tac niciodată, iar pe măsură ce crește copilul ele se înmulțesc, se lățesc, se umflă, se încurcă, se bifurcă. Nu vă grăbiți să judecați, nu săriți nici cu sfaturi, nici cu încurajări, nici cu mângâieri, cel mai probabil, până să ajungeți voi să remarcați asta, ele au trecut deja prin toate stările posibile, rămâne doar o chestiune de timp până revin în matca normală. Gândurile astea nu prea pot fi ținute în lesă, ele apar, se inflamează, aduc cu ele, cel mai probabil, o decizie și apoi, pentru o perioadă, se face (aproape)liniște.
Mamele nu sunt niciodată singure și după cum vedeți, n-ați putea spune că se plictisesc. Iată mai jos redarea unor gânduri răzlețe, așa cum au fost ele surprinse de specialiștii noștri:
Copilul are doar 3 ani? Și ce? În capul mamei grijile legate de urmarea facultății sunt deja acolo.
Copilul abia a început să meargă? Și ce? În capul mamei grijile legate de viitorul copilului ca și fotbalist sunt deja acolo.
Copilul mănâncă cu drag și spor? Mama se va perpeli nopțile că are gene de viitor obez.
Copilul nu știe să numere până la 20 deși a împlinit deja 2 ani? Vai, ce-o fi în neregulă cu el?
Copilul nu apreciază rockul, dar țopăie de încântare când o aude pe Andra cântând? OMG, nu-i al meu!
Râdem, glumim, dar adevărul e că mamele astea sunt niște vietăți pretty damn amazing, într-o zi o să-mi fac curaj să admit și eu că, în ciuda tuturor nemulțumirilor, și a mea e :p
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu