vineri, 27 mai 2011

Cum se închide cutia Pandorei?!

La început a fost curiozitatea.
În timpul luuungilor luni de sarcină, ai timp berechet să bântui prin toate cotloanele internetului și să asculți toate poveștile trăite sau inventate de alții. Totul începe cu o detașare care nici nu știi unde și de ce dispare (eu încă o mai aștept să se întoarcă acasă). Ți se pare firesc să știi ce urmează să ți se întâmple, vrei să cunoști, vrei să le știi pe toate, vrei să fii cât mai departe de a lua decizii greșite. Și-atunci, na, te informezi. Naștere, bebeluși, alimentație, vaccinuri, jucării, dezvoltare fizică și psihică, vitamine, di tăti. 
Cândva, însă, pe parcurs, gluma începe să se îngroașe, mai ales după apariția bebeloiului. Vrei pentru el tot bunul-naturalul-sănătosul. Vrei să-i fie bine, cel mai bine. Ai vrea să-l speli cu apă vie protectoare (nu există, am căutat eu :D), să mănânce legumele și fructele cele mai naturale evă', să-l îmbraci cu haine din cele mai curate și moi fibre, să folosești pentru el detergenți dintre cei mai inofensivi posibil.
Și uite cum ai căzut în capcană, uite cum descopăr eu că nația asta perversă, pe numele ei mic curiozitate, nu mănâncă doar pisici, ci și ființe-roșcate-mame-de-flori. Pentru că nu știu cum vine asta, dar niciodată nu știi destul. Cu cât deschizi mai multe porți, cu atât descoperi mai multe în spatele lor.
Dacă, de exemplu, vrei să știi câtă apă trebuie să bea un bebeluș, afli că banala licoare poate fi cauzatoare de convulsii și de moarte. Dacă vrei să-i cumperi legume și fructe proaspete, afli, desigur, că toate, inclusiv ale distinșilor noștri țărani, sunt pline de pesticide, deosebit de periculoase pentru bebeluși. Dacă te interesează din ce sunt făcute scutecele... mai bine nu. Produsele cosmetice au toate sls-uri si bau-bau-uri pe care nici nu le pot pronunța, așa că da, cauți variante cât mai curate.

Nu am spălat niciodată hainele ei cu detergenți obișnuiți (nici balsam) și nici cu ale noastre la grămadă, au inclusiv coșul lor. Nu am folosit biberoane din plastic și detergenți de vase altfel decât din plante pentru astea, suzete &co. Am folosit până l-am stricat un sterilizator. Suzetele le-am ales după absența bpa-ului. Șamponul și gelul de spălat, la fel, naturale. Am folosit unt de shea  (care cică are SPF 6) și ulei de migdale când mi s-a părut că pielea de pe față e uscată.  Din categoria exagerări: i-am fiert apa (și o răceam cu apă plată) în care îi făceam baie până m-a întrebat dr. de ce fac asta (a durat vreo 2-3 luni) :D

Atât. Eu mă opresc aici. O să mă așez și eu la mijlocul distanței dintre a fi prea precaut și a fi prea nepăsător/ignorant și-o să mă rog să fie bine. Pentru că, în mod evident, au mai trăit bebeluși până la Iris (printre care și eu), și-au fost hrăniți și cu lapte de vacă (atât de hulit acum), și-au stat și uzi la cur, și-au mâncat și praful de pe frunze și biscuiți de pe jos și-au supt în loc de suzetă pion de șah pe care nu-l spăla nimeni după ce ateriza pe jos și toate astea n-au făcut din bebelușii ăștia niște adulți bolnavi și bolnăvicioși. E adevărat că nu mai sunt vremurile alea, dar, pentru că nici copiii nu sunt ăia, eu o să îndrăznesc să sper că sunt pregătiți pentru lumea asta și că, o protecție exagerată nu poate decât să le dăuneze, în loc să-i întărească. Nici nu-mi doresc, nici n-o să pot s-o închid pe Iris într-un glob de sticlă perfect steril, ferită de toate alea așa că pentru noi, căutările se opresc aici, am un minim de cunoștințe care să mă ajute să fac să-i fie bine. Când n-oi mai ști în ce direcție s-o apuc (dar sper să nu ajung vreodată aici) există persoane care să mă ajute (trebuie doar să le găsesc).

4 comentarii:

Ambasadoarea spunea...

Fix asa si este. Dar folosirea unor produse cosmetice (sampon, creme, etc) detergenti si biberone din plastic nu intra in categoria asta. Oricum, tot eu sunt aia care a plimbat-o si prin ger si-o tinea in picioare goale si cap descoperit facand babele sa vocifereze.
Iar dantura se mosteneste (in parte).

femeia fericita spunea...

Haoleu, manca-ti-as. Adeca nu ne mai scrii epistole de 5 pagini cu CE SI CUM SI CAND SI IN CE CANTITATE? Bäääääääääh, nici daca plang mai indelungat?

Eu cred ca ai citit destul incat sa-i oferi o viata "safe"; vorba ta: detergenti, plastic, alimentatie... De-acum e maricica, se descurca. Da' n-o duci de trei ori pe zi la McStiiTuCe, nu? hihihih, glumeam.

Apropos alimentatie, stii faza aia cu diversificarea: eu nici n-am stiut ca daca incep cu cereale i-as putea face vre-un rau copilului. Adica am avut senzatia ca asa face (marea) majoritate/ toata lumea. Si n-am fost auzit DELOC de efecte secundare... Na, ca sa vezi ca sunt si mame "sarite"...

Ambasadoarea spunea...

Nu stiu daca am citit eu destul, dar, na, nici nu pot sa continuu in ritmul asta:) Eu n-am inceput cu cereale, nu stiu daca asta le poate face rau, ce rau?

Unknown spunea...

Bine faci că nu exagerezi cu protecţia. Eu nu am copii. Dar fac comparaţia între mine şi câteva prietene mai înstărite, crescute cu Sf. Laptop, sterilizate până-n dinţi de mici, ferite de alergeni, microbi, şi alte "baw baw-uri" cum le zici tu. Eu am crecut în faţa blocului, cu părinţi la servici, având grijă de fratele mai mic. Mai răcesc, şi am făcut un pojar acolo, să fie.
Ele au avut până acum sinuzită, apendicită, fac alergii la tot ce se poate. Se lovesc cu cate ceva şi se învineţesc cu zilele, se zgârie dacă nu au grijă, le doare cea mai mică atingere.
Pentru una din ele stau cu inima în piuneze că a dat întâmplător cu capul de perete, şi e posibil să fi dezvoltat nuj ce tumori.
Şi toate astea, pentru că au fost ferite de orice adiere!
Creşte-ţi bebelul cum te duce capul şi inima, că dacă asculţi de toate debitările astora de prin presă...